Gdzie to wszystko trzymać?

Nie ma kuchni, w której nie znalazłby się dobry blat. Mimo tego, że bardzo często stosujemy deski do krojenia to na blacie nierzadko znajdują się rysy po krojeniu warzyw bądź czyszczeniu mięsa za pomocą noża. Pod blatem znajdują się szafki, które trzeba odpowiednio zagospodarować. Aby wszystko Ci się pomieściło (jednocześnie aby jak najdłużej utrzymać porządek) powinieneś zdecydować się na szafkę, w której znajdują się nie dwie, ale trzy półki. Na półkach powinieneś trzymać przede wszystkim talerze, jednak dzięki podzieleniu ich na komplety – jeżeli masz kilka – bądź na talerzyki (na przykład do kanapek lub sałatek), talerze głębokie, płytkie oraz miski. Jeżeli zostanie Ci troszeczkę miejsca, możesz tam schować również elegancką zastawę, która ma zastosowanie przy wizytach wyjątkowych gości bądź na Wigilię Bożego Narodzenia. Na niższych półkach najczęściej trzymane są produkty spożywcze, jednak tam również warto za wszelką cenę utrzymać porządek –w miarę możliwości postaraj się ograniczyć do pieczywa, mąki, cukru, soli oraz bułki tartej: wtedy na pewno uda Ci się uniknąć bałaganu. W pozostałych szafkach często trzymane są również takie przedmioty, jak garnki, patelnie oraz pokrywki – to tutaj najczęściej Polacy mają problem z porządkiem. Aby go zachować polecamy wkładanie wszystkich mniejszych przedmiotów do większych: wtedy garnki będą bardziej ekonomicznie rozłożone.